Granitbrud Ved Hammeren1600x400

Vandretur: Bornholm set fra nomadens perspektiv

Gå en af de danske Caminoer

www.friefodspor.dk

Uforglemmelige oplevelser på en af de bedste vandredestinationer

En historisk rejse ud i naturen, som efterlader dig med en kæmpe oplevelse, du vil huske resten af livet. Det er dét, mange søger, når de tager ud på Caminoen mod Santiago de Compostela i Spanien. Men du behøver slet ikke rejse så langt. Du kan få både naturen, historien og den store oplevelse helt ind under huden, når du går Caminoen - den danske af slagsen, altså. Bornholm, hele Danmarks klippeø, er nemlig kåret som den anden bedste vandredestination i Europa. 

Hojlyngsstien600x600

Smukke naturoplevelser og mange kilometer i benene

Siden det 8. århundrede, hvor de første pilgrimme tog turen langs den legendariske Camino de Santiago, er rejsen kun blevet mere populær. Flere og flere søger forandringen, og ikke mindst oplevelsen, som Caminoen - også kaldet Jakobsvejen - kan give. Men det er ikke alle, der orker udrejsen, hjemrejsen og al transporten der ind imellem. Og så er det heldigt, at der er en anden vej.

Er det de lange vandringer, den enestående natur og selve vandre-oplevelsen, du søger? Altså ikke dét at besøge apostlen Jakobs grav eller indsamle Jakobsskallen ved Finistere? Så kan du gå en af de danske Caminoer på Bornholm. Her fører alle veje til store oplevelser - så længe du ikke forventer en 775-kilometer-lang vandretur. Bornholm er nemlig kun 40 kilometer lang og 30 kilometer bred. Men med sit kuperede terræn, de stejle klipper og flere brusende vandfald kan du nemt få flere hundrede kilometer i benene og vilde eventyr på nethinden. Hvordan? Det dykker vi ned i her på siden. 

Gå langs hele den bornholmske kyst

Friluftsfreak, vandrefalk eller spadserentusiast. Uanset hvad du kalder dig selv, vil du finde det, du søger, på Bornholm. Langs øens kyststier og inde på øens midte er der nemlig masser af ruter, der lægger op til lange vandringer for den motionsglade turist. Du kan læse om to af de ruter her, der kommer tættest på den spanske Camino. 

Kyststien

Kyststien er en af de smukkeste vandreture på Bornholm. Her går du 120 kilometer langs den bornholmske kyst - dét som flere kender som den gamle redningssti. Det betyder, at flere dele af ruten foregår på selve stranden, hvor udfordringen bliver at komme gennem det tunge sand og forbi de drilske rulleklipper. Der er altså ingen, der har sagt, det bliver nemmere, bare fordi det foregår i Danmark.

På kyststien vil du møde både alsidig og enestående natur, smukke udsigter og et ekstremt varieret terræn. Her kommer du på en kulturel såvel som en historisk og malerisk vandring. Stien tager dig nemlig både forbi istidens moræneaflejringer og over ler fra juratiden, mens du også vil møde vild vegetation og råt klippelandskab. For ikke at tale om de lokale røgerier og nogle af øens største attraktioner, blandt andet Helligdomsklipperne, Jons Kapel og Hammerknuden. Du kommer forbi det hele.

Skifter du den spanske Camino ud med Kyststien, vil du finde flere ligheder. Og ikke kun hvis du virkelig anstrenger dig. Blandt andet er terrænet på Bornholm lige så udfordrende, da stien går både op, ned og tæt på den stejle klippeside mod havet. Du vil også finde dig selv lede efter telefonsignalet - især mellem Teglkås og Hasle - hvilket også minder om udkantssletterne i Spanien. Og du vil få brug for dine solbriller - selvom du går  Kyststien og ikke Caminoen. Lyset kan nemlig blive utrolig skarpt ved især Dueoddes hvide sand. 

Hammeren600x600
Ekkodalen600x600

Højlyngsstien

Lige modsat Kyststien tager Højlyngsstien dig tværs over Bornholm. Her vil du opleve vilde og menneskeforladte naturområder, hvor du vil kunne være helt alene med dine tanker - næsten gennem alle 67 kilometer. Her kommer du forbi klippefyldte sletter og frodige skove, mens du fra tid til anden har betagende havblik.

Højlyngsstien går fra Nordbornholm gennem Danmarks femte største skov, Almindingen, og videre til små lokale byer for at ende i Årsdale By på Bornholms sydøstlige del. Du kan derfor vælge at tage ruten i én lang etape eller sprede den ud til mindre vandreture over flere dage. Blandt andet lægger Højlyngsstien op til mange muligheder for overnatning i det fri. Prøv for eksempel at forestille dig den første aften, hvor du går til ro med fri udsigt til solnedgangen på øens vestkyst. Ikke tosset.

Hvis Højlyngsstien er dit første bekendtskab med Bornholm, kommer du til at krydse mange must-sees af. Blandt andet tager ruten dig forbi Hammerknuden, Opalsøen, Hammershus, Slotslyngen og Ravnedalen. Og du vil gennem hele turen kunne nyde den særlige bornholmske udsigt: skiftevis over det klippefyldte landskab og det livlige hav. 

Tips til den danske Camino

Caminoen på Bornholm er slet ikke så anderledes fra den originale, spanske Camino. Og netop derfor er det heller ikke bare lige til at gå en af de lange ruter. Derfor giver vi dig her fem tips til den mest tjekkede Camino på dansk jord.

  1. Husk solcreme. Selvom du er i Danmark, er UV-indekset ofte højt - sommer som vinter. Samtidig vil den bornholmske vind ved kysten få det til at føles som om, at solen ikke brænder. Men det gør den.
  2. Tag madpakke med. På begge ruter passerer du ikke mange butikker i starten, så det er vigtigt selv at have en god portion energi med.
  3. Vælg den rigtige retning. På begge ruter kan du gå forskellige retninger rundt om eller over øen. Går du for eksempel mod uret på Kyststien, betyder det, at du gemmer den hårdeste - men også den flotteste - strækning til sidst.
  4. Overvej vandrestave. Begge ruters stigninger, samt Kyststiens rute på stranden, gør det hårdt at gå. Derfor vil vandrestave være en god investering, der hjælper dig bedre gennem terrænet. 
  5. Download hjælp. Apps, som blandt andet “Kyststier”, kan være gode at have som back-up, når du er ude i naturen og eventuelt ikke kan se, hvor ruten er afmærket. Så vær forberedt, og download rutevejledning.

Bornholm rundt kan matche Caminoen

Bornholm er en ganske enestående ø. Med sine vilde klipper, enorme sprækkedale og bastante grundfjeld af granit fascinerer og forundrer øen mere end 600.000 turister årligt. Så den kan helt sikkert også gøre det samme ved dig. Og så har vi ikke engang nævnt det vilde historiske bagland, der blandt andet indebærer rundkirkernes krigslyst, Hammershus fængslende tid og øens overdådige graniteventyr i 1900’erne. 

Selvom den originale Camino har været en del af UNESCO’s Verdensarvsliste siden 1993, er der alligevel mange steder, hvor Bornholm kan matche den spanske bucket list-oplevelse. Men hvis du stadig er i tvivl om, hvorvidt du skal tage afsted eller ej, så hør på andre: Bornholm er blandt andet kåret som den andenbedste vandredestination i Europa, Danmarks bedste feriedestination og Europas andenbedste ferieø. Det taler vist for sig selv. 

Tag BORNHOLMSLINJEN - Kombardo!

Hojlyngsstien2 600X600